Voorwoord jaarverslag 2023

Alweer een jaar voorbij. Een jaar met veel strijd in de wereld. Oekraïne, Jemen, Soedan, allerlei staatsgrepen in Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen en sinds oktober de oorlog in de Gaza strook als gevolg van de terroristische aanslag door Hamas op 1.200 Israëlische burgers. Vreselijk!

De economie lijdt daar ook onder. In Nederland kunnen we dat opvangen. Hogere lonen, een prijsplafond voor energie en nog meer maatregelen. Maar in Zuid-Afrika is dat toch anders. De prijzen gaan steeds verder omhoog maar het inkomen niet, zeker niet als je geen baan kunt vinden. Verschillen tussen rijk en arm worden nog groter en de afhankelijkheid van “liefdadigheid” neemt alleen maar toe.

Ook is er sprake van een geestelijke strijd. Die is er altijd maar soms is dat duidelijker merkbaar dan op andere momenten. Wij ervaren die strijd ook in Klipheuwel en omgeving. Het is soms bijzonder moeilijk om op een goede manier samen te werken met de diverse organisaties die daar actief zijn. Een gebed wat we vaak bidden is dat we als volgelingen van de Here Jezus Christus alle verschillen aan de kant zetten en gewoon met elkaar doen wat Hij ons opdraagt. Als we een dergelijke eenheid zouden vormen, zal de wereld weten dat Jezus door God gezonden is (zie Johannes 17:21). Hoe mooi zou dat zijn…

In het afgelopen jaar zijn we veel in Klipheuwel geweest. De maand januari, van 13 mei tot 20 juli en van 24 augustus tot 17 oktober. Tussendoor mochten we Lwazikazi ontvangen in Nederland. Ze heeft hier lekker mogen uitrusten en ook veel van Nederland en familie en vrienden mogen zien.

 

Overstromingen

Nog niet eerder hebben we twee overstromingen van huisjes in Klipheuwel in één jaar meegemaakt. In 2023 was dat wel zo. We zagen het al aankomen in juni. Het regende enorm veel en de wind bleef uit dezelfde richting waaien, naar Klipheuwel toe. Op 16 juni was het zover. Een heel groot deel van Klipheuwel stond onder water. Modder in alle huizen, de weinige spullen allemaal doorweekt. We werden gebeld door Lwazikazi en hebben direct veel eten gekocht. Heel veel broden, beleg, drinken etc. Dat is de “eerste hulp”. Josiah Trust deelde dekens uit die ingezameld waren en later werden boodschappen pakketten uitgedeeld afkomstig van Village Action Network. Zo konden de mensen in elk geval eten en een beetje warm blijven.

Een aantal kerken had tweedehands kleding ingezameld en ook die werden uitgedeeld. Sommige kledingstukken zagen er heel slecht uit. Mensen geven kleding met gaten erin of dusdanig smerig dat wij ze niet zouden willen dragen. Maar als je niets hebt…
En toch vinden wij dat beschamend. Het is toch te gek dat je troep weggeeft aan mensen in nood?

Onze jaarlijkse kledingactie kwam dus mooi op tijd. Samen met Lwazikazi, Akhona en Tamlyn hebben we heel veel kleding (truien, broeken, jassen, schoenen) gekocht en uitgedeeld. Met name aan de kinderen. Er waren winkels bij die uit zichzelf korting gaven, omdat we zoveel kleding kochten. Fijn! 

We hebben in die tijd een speciale oproep gedaan om financiële hulp. Daar werd op een bijzondere manier gehoor aan gegeven. Veel vaste donateurs gaven extra (waarvoor dank!) maar ook volslagen onbekenden doneerden en dat waren soms forse giften. Daardoor hielden we zelfs geld over!

Maar…

Op 25 september was er helaas weer een overstroming. Het had nu ook zo hard gewaaid dat er twee enorme bomen (15 – 20 meter hoog) omgevallen waren. Eén ervan was dwars door een shack gegaan. Daar sliepen een vader en moeder met een pasgeboren baby. Hun huisje was helemaal vernield maar er was hun niets overkomen. Een wonder! Ook, omdat deze mensen de dag erna zouden gaan verhuizen naar een zogenaamd RPD huis in Fisantekraal, een groter township, iets dichterbij Durbanville. Het huisje hoefde dus niet herbouwd te worden.

Het geld dat we over hadden van de juni actie kon nu gebruikt worden voor de hulpverlening bij deze overstroming. Uiteraard weer veel eten en drinken. We mochten ook ca. 100 liter verse koemelk ophalen bij de Gan Eden boerderij en uitdelen.

Het was fijn dat we op het juiste moment in Klipheuwel waren om te kunnen helpen. Tegelijkertijd is het verschrikkelijk om te zien in welke omstandigheden deze mensen moeten (over)leven. Maandenlang heeft het geregend in Zuid-Afrika. Dat betekent ook dat niets droogt. Toen wij eind oktober terug gingen naar Nederland werd het voor het eerst redelijk zonnig weer in Klipheuwel. De bewoners hebben in de periode tussen mei en november alleen maar in de nattigheid geleefd. De huizen zijn dan ook van binnen nat!

Een bijkomend probleem in de leefomstandigheden is het ongedierte. We hoorden van een gezin met kleine kinderen waar ratten de weinige meubeltjes allemaal aangevreten hebben. Toen we hierover spraken met één van onze vrijwilligers uit Klipheuwel, vertelde ze dat zij ook ratten in huis had. Ze was er niet echt bang voor maar schrok soms wel als ze ’s-nachts wakker werd en er zat een rat naast haar hoofd…

Wat mogen wij dan dankbaar zijn voor de omstandigheden in Nederland. En wat wordt er hier dan veel geklaagd, terwijl mensen in Klipheuwel doorgaans blij en vrolijk zijn. Gewoon accepteren dat het leven niet over rozen gaat.

 

Onze projecten

Familie support

We mochten 2023 beginnen met het uitdelen van voedselpakketten. In overleg met onze vrijwilligers ter plaatste doen we dat niet meer met Kerst maar juist in de periode dat het geld bij iedereen op is en mensen honger hebben. Ongeveer 75 grote voedselpakketten werden uitgedeeld. Dat betekent eerst boodschappen doen, dan met elkaar de boodschappen verdelen over pakketten, groot en klein. Een heel team is daarbij betrokken. Lwazikazi, Estelle, Helen, Ketani, Akhona, Tamlyn en ook Thandi en MaryAnn hielpen mee. Het is bijzonder als je mensen die echt niets meer hebben een dergelijk voedselpakket kunt geven. De nood is hoog, ook doordat medewerkers van een collega stichting maar heel weinig salaris krijgen, omdat die stichting in financiële nood verkeert. Dan heb je dus een baan, werkt hard en zit je toch vaak zonder eten…

Ook in het afgelopen jaar hebben we fors bijgedragen aan de community kitchen. Elke dag komen gemiddeld 200 kinderen daar en warme maaltijd halen. De kwaliteit van het eten is sterk verbeterd. Er is elke dag iets anders en er wordt goed gelet op het eten van verschillenden groenten.
In 2024 willen we de dagen waarop de community kitchen maaltijden uitreikt uitbreiden met de zaterdag en zondag. Dan is er elke dag te eten voor de kleine kinderen die thuis echt niets hebben.

Daarnaast hebben we enkele gezinnen van voedsel voorzien en ook zijn er tieners die maandelijks voedselpakketten krijgen, omdat er niemand is die voor hen zorgt. Dat geldt ook voor een familie die uit Congo is gevlucht. Zij spreken de taal niet, hebben geen inkomen en moeten dus leven van wat anderen hun geven.

 

Back to School

Het Back to School project wordt groter en groter. Inmiddels bestaat het uit drie delen. We ondersteunen 10 kinderen die daardoor naar een créche (kleuterschool) kunnen waar ze ook les krijgen. Early Childhood Development is broodnodig om de kinderen voor te bereiden op het onderwijs.

We hebben officieel 20 kinderen en tieners in het project voor basisschool en middelbare school. Voor die kinderen worden uniformen gekocht (alleen dat wat werkelijk nodig is) en worden de school materialen betaald, eventueel ook schoolkosten bij inschrijving etc.
In een aantal gevallen doen we hetzelfde voor kinderen of tieners die niet op de Back to School lijst staan, maar die wel dit soort hulp nodig hebben. Eén daarvan is verhuisd naar een heel groot township, Kraaifontein. Deze jonge vrouw doet het heel goed op school. Ze heeft voor heel veel vakken de eerste prijs gewonnen en het ziet er naar uit dat ze in 2024 een universitaire opleiding mag gaan doen. Dat hangt af van het verkrijgen van een studiebeurs. We hoeven haar dan niet meer te ondersteunen voor haar opleiding maar wel met voedsel.

Twee andere meisjes wonen in Fisantekraal. Ook die hadden uniformen nodig. Daarnaast hebben we ook een moeder in Fisantekraal geholpen. Zij zorgt voor kinderen van haar verslaafde zus. Zo is het project groter dan de officiële lijst aangeeft.

Het derde deel van het project bestaat uit de huiswerkhulp. Drie middagen per week komen gemiddeld 25 kinderen in onze huiswerkklas.  Er is een team, bestaande uit Akhona, Ketani, Tamlyn, Genivieve, Shaveena, Sisipho, Mphomotseng, Repholositswe en Esmerelda dat de kinderen opvangt en helpt met het huiswerk. Als de kinderen klaar zijn, krijgen ze extra oefeningen. Ze mogen ook iets creatiefs doen en er is elke dag een moment voor een stukje uit de Bijbel.
Ahkona regelt welke vrijwilligers er op welke dag werken. De vrijwilligers krijgen een vergoeding waarmee zij en hun familie ondersteund worden.

Voor 2024 is het plan het aantal kinderen in het Back to School project verder uit te breiden. Ook willen we de kwaliteit van de huiswerkhulp verbeteren. Daarvoor hebben we met het team overlegd en actiepunten afgesproken. Akhona is bezig die acties één voor één af te ronden.

Ook hebben we Akhona gevraagd vanaf januari een leesprogramma te starten. Er staan al veel boeken in de huiswerk bibliotheek die we daarvoor kunnen gebruiken. We gaan nog wel op zoek naar meer geschikte boeken. Het doel is de kinderen en tieners aan het (begrijpend) lezen te krijgen.

Met dit alles is dit een project waar veel tijd en geld aan besteed wordt. Naar onze mening is opleiding één van de beste manieren om kinderen en tieners op termijn onafhankelijk te maken van hulp als voedsel en is dit dus een uiterst belangrijke investering in de toekomst.
In 2024 zal deze investering nog verder uitgebreid worden.

 

Vrijwilligers

De term “vrijwilligers” is altijd wat lastig. Het zijn mensen die zich onder andere inzetten voor de bewoners van Klipheuwel en daardoor geen baan kunnen hebben en dus ook geen inkomen.

Estelle, Ketani en Lwazikazi zijn allemaal vrijwilligers. Dat geldt ook voor de huiswerk helpers. Deze mensen moeten een vergoeding krijgen die hen in staat stelt zelf ook te (over)leven. Sommigen van hen hebben het geluk meerdere sponsors te hebben, anderen vinden die heel wat moeilijker.

Wij ondersteunen Estelle deels. Zij helpt ons bij heel veel activiteiten in Klipheuwel. Ook als wij er niet zijn, bezoekt zij veel mensen en helpt waar nodig. Estelle heeft gelukkig een vriendengroep die haar ook ondersteunt.

Ketani heeft het veel lastiger ondersteuning te vinden. Zijn vrienden en kennissen zijn veelal mensen die geen of nauwelijks inkomen hebben. We hebben Ketani tot eind oktober twee jaar gesteund om zijn huur te kunnen betalen. Inmiddels is die steun fors naar beneden bijgesteld, Gelukkig hebben we een kerk in Durbanville bereid gevonden een deel daarvan als ondersteuning bij te dragen.
Er zijn donateurs die specifiek bijdragen aan de huur van Ketani.

We ondersteunen ook Lwazikazi. Hoewel zij wat inkomen heeft uit haar crèche, heeft ook zij regelmatig geen eten. Voor iemand die elke dag andere mensen en kinderen helpt, vinden wij dat onacceptabel. Daar komt bij dat Lwazikazi ook nog weer anderen helpt met de kleine ondersteuning die wij haar geven. Zij is een voorbeeld voor velen!

Het was geweldig dat we Lwazikazi eindelijk de kans konden bieden om eens naar Nederland te komen. In augustus mocht ze hier twee weken zijn en heeft ze veel mensen ontmoet, veel van Nederland gezien en ook uitgerust. Zo verdiend na zoveel jaren elke dag bezig te zijn voor anderen!

 

Afkicken tieners

In 2023 hebben we een aantal tieners en ook en volwassene naar een rehab mogen sturen. Chanté ging naar Eljada Mission. Zij werd zo vaak door haar familie gebeld met de mededeling dat haar baby geen eten had, dat ze besloot toch naar huis te gaan. Jammer! Ze heeft het programma niet afgemaakt en is nog steeds verslaafd aan de goedkope, dodelijke drugs die in Klipheuwel verkocht worden.
In haar plaats hebben we Jasmin gebracht. Zij dacht blijkbaar eerst dat ze naar een soort luxe oord ging en stuurde ons een boodschappenlijst. Toen we daar niet op in gingen, wilde ze naar huis. Uiteindelijk is ze toch gebleven en bij thuiskomst heeft ze een tijd zonder drugs geleefd. We krijgen helaas signalen dat ze nu toch en terugval heeft gehad.

Ook Abigail mocht naar een rehab. Zij ging naar Together We Can. Abigail is een jonge moeder en toen we haar in januari weer ontmoetten, leek ze wel een kleine, tengere jongen. Na 7 maanden rehab mocht ze naar huis. We waren al eens met haar dochtertje, haar vader en schoonmoeder op visite geweest en gelukkig zag Abigail er toen weer uit als een volwassen vrouw. Abigail heeft nu een baan en is nog steeds vrij van drugs.

Een rehab kan geen wonderen verrichten. Heel veel mensen vallen terug in de verslaving. De omstandigheden in de townships zijn ook niet dusdanig dat het fijn is om thuis te zijn. In een rehab is er elke dag eten, thuis niet…

Rehabs zijn erg duur. Voor deze drie mensen verslaafde mensen bedroegen de totale kosten ruim € 3.600,-. Een bevriende, lokale stichting had beloofd een groot deel van de kosten te betalen maar dat is helaas nooit gebeurd. Daarom waren we erg blij met een onverwachte gift van maar liefst € 3.500,-, waarmee we de kosten vrijwel volledig konden dekken.

 

Safehouse tienermoeders

In Klipheuwel vangt Lwazikazi tieners en tienermoeders op die voor een bepaalde periode een soort mentor nodig hebben. Soms wonen ze bij haar in huis, soms wonen ze in een aparte shack. Mpaballeng en Wanga zijn twee van die tieners. Voor Wanga huren we een shack en zij zorgt zelf voor een keiner zusje en broertje. Mpaballeng heeft in een door ons gehuurde shack gewoond en is nu weer in een shack van een oom. Lwazikazi houdt een oogje op deze tieners en helpt ze waar nodig, ook financieel.

Een jonge vrouw die eerder bij Lwazikazi heeft ingewoond met haar zoontje woont nu met haar vriend samen. Het zoontje wordt verwaarloosd en komt elke dag bij Lwazikazi. Zij verzorgt hem. Eten, drinken, kleding, wassen, alles komt op Lwazikazi neer.

Alle kosten die gepaard gaan met het helpen van deze tieners en kleine kinderen als dit jongetje worden door ons via het safehouse betaald. In 2023 was dat (slechts) € 837,-.

 

Cursussen FCD

De cursussen bij FCD worden door ons heel vaak ingezet bij tieners die geen baan hebben. Er zijn er nogal wat die niet meer naar school gaan/kunnen en dus de hele dag bij huis rondhangen. Elke keer geven we weer aan dat ze een cursus kunnen doen en daarmee een baan kunnen vinden in een winkel, een hotel of bij een tankstation etc.

Fisantekraal Centre for Development geeft inmiddels 12 verschillende cursussen. Van heel eenvoudige hulp bij solliciteren tot een cursus klusjesman, ouderenzorg tot het opzetten en leiden van een eigen bedrijf. Ca. 80% van de opgeleiden vindt ook echt een baan!
Gezamenlijke kerken en ook bedrijven investeren in FCD, zodat de opleidingen gratis zijn voor de cursisten. Sommigen hebben problemen om de inschrijfkosten en de reiskosten van Klipheuwel naar de cursuslocatie te betalen. Die kosten nemen wij dan op ons. Ook in 2023 hebben meerdere tieners zo’n cursus gevolgd.

Helaas is de toeloop dermate groot dat er inmiddels een behoorlijke wachttijd is. Sommige tieners moeten tegenwoordig langer dan een half jaar wachten, voordat er plaats is. Hopelijk wordt dat in 2024 beter.

 

Kliniek/Social work

In 2022 hebben we, samen met Josiah Trust, het maatschappelijk werk in Klipheuwel een boost kunnen geven door social workers in te huren. Een lokaal bedrijf besloot het huidige project via Josiah Trust te ondersteunen. Dat is natuurlijk heel fijn. Maar tegelijkertijd is onze invloed op dit project ook veel kleiner geworden.

In de periode augustus t/m oktober hebben we veel persoonlijk contact gehad met de nieuwe social worker. We hebben haar rondgeleid in Klipheuwel en haar laten zien dat er niet alleen nood is in het informele deel (de shacks) maar ook in het formele deel (de stenen huisjes). Ze gaat op alles af en laat ook weten wat er daarna gebeurt.

Ook nu we thuis zijn, onderhoud de social worker veel contact met Nellie. Als wij van een probleem horen, neemt Nellie contact op. De social worker komt een poosje daarna van zelf terug met een uitleg van wat de situatie was en wat er gedaan is.

 

NIEUW Vrouwen praatgroep

Nellie had al een tijdje het gevoel dat ze met een bepaalde vrouw in Klipheuwel moest praten. Gewoon eens van haar horen hoe het leven was en of ze ook christen was. Het gesprek was indrukwekkend. De vrouw vertelde veel over haar leven, haar problemen en wat ze allemaal had moeten meemaken. Maar ook zei ze: “God was er altijd bij.” Wel twijfelde ze of ze wel christen was, want ze had niet de witte kleding die sommigen dragen en ze ging ook niet naar de kerk.

Nellie heeft een prachtig gesprek met haar gehad en de vrouw gaf min of meer een getuigenis. Daarop heeft Nellie besloten meer vrouwen uit te nodigen en te vragen of ze behoefte hadden aan dit soort gesprekken. Het is iets wat niet zo in de Xhosa cultuur past. Maar alle vrouwen wilden dolgraag. Zo is een nieuw project ontstaan. In 2024 gaat Nellie door met deze gespreksgroepen voor vrouwen. 

We denken erover om dit ook voor mannen te doen. Die praten echt nergens over, dus dat is een uitdaging…

 

Samenwerking met andere stichtingen

Ook in 2023 hebben we weer volop samengewerkt met lokale stichtingen en kerken die in Klipheuwel. We hebben een ontmoeting gehad met Laurencia van El Shaddai Church. Laurencia verzorgt een leesprogramma op de basisschool “Mikpunt” waar veel kinderen uit Klipheuwel naartoe gaan.

Zij introduceerde ons bij Janessa Stockall van Village in Action (ViA). Een stichting die veel samenwerking zoekt en probeert zaken te combineren. Een voorbeeld daarvan werd al gegeven in het stukje over de overstroming. ViA verzamelt voedsel vooraf en maakt daarvan pakketten. Tijdens calamiteiten als een overstroming kunnen kleine stichtingen dan direct voedselpakketten uitdelen. De hampers die door Josiah Trust werden uitgedeeld tijdens de overstromingen zijn daar een voorbeeld van. Leuk om meer en meer contacten te hebben.

Ook hebben we diverse gesprekken gehad met de nieuwe school directeur van Mikpunt. Dat heeft helaas niet tot heel veel vooruitgang geleid. De laatste vergadering die we met hem en Shiloh Synergy zouden hebben over samenwerking op het vlak van educatie, kwam hij niet opdagen zonder iets te laten weten…

Met Shiloh hebben we gesproken over de continuïteit van onze gezamenlijke projecten. Back to School is daarvan een voorbeeld. Ook maken we veel gebruik van Shiloh faciliteiten zoals de Klippie Kids school. Daar draait het huiswerkprogramma, doen we onze holiday clubs en de Bijbelstudies. Ketani doet daar ook zijn programma’s en in 2024 zal ook Akhona daar lezen met de kinderen en het meisjes Bijbelprogramma doen. Belangrijk dus om zekerheid te hebben over het verder gaan van de samenwerking. Estelle Veldman (CEO) liet weten dat ze heel gelukkig is met de samen werking en dat ze er alles aan zal doen dit ook in de toekomst zeker te stellen.

Over de samenwerking met FCD is hiervoor al geschreven en de maatschappelijk werker hoort bij een stichting genaamd Liberty Drive Organization (LDO).

We werken ook samen met kerken als Durbanville Community Church (DCC) en Stellenberg. DCC verzorgt activiteiten als de Dreamgirls en deze kerk ondersteunt ook inzameling van tweedehands kleding. Sommige leden zijn actief in Klipheuwel. Cheryl die werkzaam is bij FCD helpt bij de meisjes die op zondagavond naar de Bijbelstudie van Bradley komen.
Dezelfde Cheryl helpt met een vriendin Simone om samen met Estelle activiteiten voor ouderen in Klipheuwel op te zetten.

Met Olympians werken we af en toe samen. Zo is er een meisje dat naar een speciale school moet.  Ze zit in ons Back to School project maar Olympians zorgt ervoor dat ze naar die speciale school kan.

Bijzonder zijn onze vergaderingen met al deze organisaties. In januari en september 2023 zijn we bijeengekomen. Helaas was Josiah Trust als één van de grootste stichtingen beide keren niet aanwezig. Het is natuurlijk ook wat vreemd dat een Nederlandse stichting de lokale organisaties bij elkaar brengt. We blijven hopen op ontmoetingen met alle partijen die in Klipheuwel actief zijn. 

We hebben fijne vergaderingen gehad. Er zijn wat plooien gladgestreken en soms bleek dat er een totaal verkeerd beeld was van wat een ieder deed. Ook werden nieuwe plannen toegelicht wat voorkomt dat zaken dubbel gedaan worden. Afgesproken is dat we om de beurt een soort presentatie geven van de activiteiten die we doen. De volgende vergadering zal in februari of maart 2024 plaatsvinden. We blijven hopen dat ook Josiah Trust gaat deelnemen, zodat we werkelijk iets van eenheid kunnen laten zien in Klipheuwel.

 

Een nieuwe auto

Al sinds 2018 reden we in een Kia Sportage. Die hadden we goedkoop overgenomen van een kennis die naar Nederland ging emigreren. Veel minder kosten dan een huurauto. Deze Kia dateerde van 2011 en in de maanden december 2022 en januari 2023 merkten we dat de auto niet meer helemaal goed was. De automonteur liet weten dat er een forse reparatie nodig was, maar we konden ook nog wel even doorrijden als we alleen korte afstanden reden. Dat laatste hebben we niet gedaan. We willen liever niet midden in de nacht ergens in Zuid-Afrika langs de weg staan. Dat is bijzonder onveilig.

We hebben daarom contact gezocht met We Buy Cars en de auto verkocht. Ook een andere Kia Sportage aangeschaft. Deze dateert van 2021. Er zit nog een fabrieksgarantie op en ook heeft de vorige eigenaar een servicecontract betaald tot en met 2024. Dat is erg prettig.

Geld voor de auto was er niet, dus is er een lening van € 11.000,- afgesloten bij het bestuur. De rentekosten worden teruggestort als gift. Er is ook een toelichting geschreven bij de winst- en verlies rekening.

Nedbank rekening

Al tijden wilden we een bankrekening in Zuid-Afrika. Met alle eisen rondom witwassen etc. bleek dat telkens weer onhaalbaar. Het overmaken van geld naar Zuid-Afrika kost al gauw € 22,- bij ABN en € 31,- bij ING. Dat is heel wat geld. Tijdelijk vonden we een oplossing met XE payments. Dat was alleen heel bewerkelijk.

We betaalden veel posten drie of zelfs zes maanden vooruit om op die manier de bankkosten te drukken. Dat had een behoorlijk effect op onze liquide middelen.

We zijn vanaf december 2022 tot en met augustus 2023 bezig geweest met de Standard Bank om een “non-resident account” te kunnen openen. Eerst kregen we het advies een zakelijke rekening te openen en pas in augustus hoorden we dat dit niet kon en dat het een privé rekening moest worden. Dan werd de procedure weer opnieuw gestart… 

Een klein wondertje bracht ons in contact met Bastiaan Smit. Hij bleek voor Nedbank gewerkt te hebben en had daar nog contacten. Eind oktober hadden we de zo gewenste bankrekening! We betalen nu alles per maand vanaf die rekening en proberen op de momenten dat de koers van de Zuid-Afrikaanse Rand laag staat een bedrag vanaf de ABN rekening naar de Nedbank rekening over te maken. Dit gaat ons heel wat kosten schelen en ook betalen we niet meer zover vooruit!

 

Bedankmiddag 18 november

Op 18 november hebben we een bijzondere middag gehouden voor donateurs. We hadden ongeveer 95 mensen uitgenodigd en daarvan waren er ongeveer 40 aanwezig.
Het doel was gewoon eens deze mensen te bedanken voor hun trouwe bijdrage aan onze stichting en daarmee aan de allerarmsten in Klipheuwel.

We hadden (veel te veel) hapjes en drankjes en ook wat lekkers voor de kinderen. Peter gaf een presentatie over de doelen van de stichting, enkele resultaten, de samenwerking met andere stichtingen en ook werden er cijfers getoond en toegelicht.
Uit die cijfers bleek ook dat de verwachting was 2023 af te sluiten met een exploitatie tekort van ca. € 2.500,-. 

Vervolgens liet Nellie een prachtige film impressie zien van het werk in Klipheuwel. De beelden spraken voor zich en sommige van de bezoekers moesten af en toe wel even slikken bij het zien van die beelden.

Voordat we weer uit elkaar gingen hebben Wanda en Dion Mashart een aantal mooie liederen ten gehore gebracht.

Het was fijn om zo samen te zijn en eens wat meer te kunnen laten horen en zien dan dat je in een nieuwsbrief kunt communiceren.

Dankbaar ook voor Nettie Molenaar en Dienke en Peter Mondeel die met elkaar de catering verzorgden.

En ook dankbaar, omdat we na de bijeenkomst een aantal onverwachte giften mochten ontvangen. Ook in de maand december, met name in de laatste paar dagen, kwamen er giften binnen die ertoe geleid hebben dat we het financiële boekjaar zelfs met een klein overschot mochten afsluiten!

 

Fondsenwerving

In de bestuursvergadering hadden we al eens gesproken over partner overeenkomsten met bedrijven in Nederland. Het simpelweg vragen om geld werkt niet. Veel bedrijven willen wel helpen maar dan ook een eigen inbreng hebben. Eind 2023 hebben we een twaalftal organisaties aangeschreven.

Heel doelgericht proberen we te refereren aan opleidingen, voedsel, vervoer, energievoorziening etc. We hopen dat dit zijn vruchten mag afwerpen in 2024.

Daarnaast gaan we door met onze nieuwsbrieven en zijn er plannen voor het opfrissen van de website. We gebruiken ook Facebook om acties onder de aandacht te brengen.

 

Tenslotte

Tenslotte maar bovenal willen we dank brengen aan de Here Jezus, Die ons geroepen heeft dit werk te doen. We voelen ons gezegend en we zijn dankbaar voor alle hulp, gebeden en giften die we van een ieder krijgen om dit mogelijk te maken!

Dank voor uw bijdrage aan dit mooie werk!

 

Nellie Rensburg           Peter  Rensburg

Directeur                                            Voorzitter

© Building on Love

Delen

2009, de start van Building on Love

Naar Zuid-Afrika?

2009

Hoe zijn we gekomen tot het oprichten van Building on Love?

Wat waren de eerste belevenissen in Klipheuwel?

Een luxe vakantie in de Verenigde Staten of werken in een township in Afrika

We hadden het al helemaal gepland, samen met onze kinderen van 19 en 14 jaar. We zouden met het gezin gaan genieten van een prachtige vakantie in de VS. Aankomst in New York en daar een paar dagen blijven. Een auto huren en dan op naar Chicago. Daar wilden we graag de Global Leadership Conference live meemaken. En natuurlijk iets zien van Californië en misschien nog de oversteek naar Hawai. Wat een heerlijk vooruitzicht.

En toen... toen zagen we een uitzending van EO Metterdaad over een klein Afrikaans meisje dat alleen voor haar kleinere broertjes en zusjes moest zorgen. Haar ouders waren spoorloos, vermoedelijk dood. Op de vraag of ze haar ouders erg miste, sprongen de tranen letterlijk uit haar ogen. Wat een ellende! En wij naar de VS?

We hebben onze kinderen dezelfde uitzending laten zien en ze toen gevraagd wat ze wilden. Naar de VS of zouden we naar Afrika gaan om daar mensen te helpen. Beiden kozen ze meteen voor het laatste! Vanaf dat moment startte een zoektocht naar een plek waar we iets mochten betekenen en een stichting die ons daarbij de weg kon wijzen.

Samen met Dramare op pad

In juli 2009 gingen we, samen met familie die al eens in Afrika geweest waren en stichting Dramare hadden opgezet, naar Klipheuwel. Noem het maar een kennismakingsbezoek met de bevolking daar maar zeker ook met hun omstandigheden.

Ruim 4 weken werd hulp verleend op allerlei gebieden. Jongeren- en ouderenactiviteiten, het verstrekken van voedsel, kleding etc. In die tijd deden we activiteiten voor ca. 300 kinderen en met elkaar verzorgden we ook warm eten voor hen. Zelfs directe noodhulp na een overstroming, waarbij 75 shacks onder water kwamen te staan. Mensen die al vrijwel niets hadden, waren ook hun laatste spullen kwijt. Een groep tieners die uitstekend meehielp met het verzorgen van jong en oud na deze overstroming, hebben we meegenomen naar Kaapstad. Een bezoek aan het parlement en naar het Waterfront. Eén van de mooie plekken in Kaapstad.

We werkten samen met vrijwilligers van de lokale stichting Inside Out, waarvan de medewerkers
dagelijks (7 dagen per week) actief zijn voor de mensen in het township. Deze medewerkers leven zelf van giften en hebben dus geen vast inkomen.
Het kenmerk van Inside Out is dat men de mensen in de townships zelfstandiger en self-supporting willen laten worden. Dus niet geven, maar helpen iets op te zetten dat inkomen of werk genereert, zodat de overlevingskansen groter worden.

In één van zijn toespraken zei Bill Hybels (voorheen voorganger van Willow Creek) dat een visie doorgaans ontstaat uit een vorm van “holy discontent”, een heilige verontwaardiging die een vuur in je doet ontstaan. Dat leidt tot het idee iets te willen veranderen en daar ontstaat de visie. Tijdens ons bezoek in 2009 ontstond bij ons zeker verontwaardiging. De armoede en honger, de manier waarop de mensen in de townships behandeld werden en het besef dat wij in Nederland het zoveel beter hebben dan zij, zorgde ervoor dat wij echt iets wilden doen.

Daarom hebben we de stichting Building on Love opgericht!!

© Building on Love